zondag 26 oktober 2014

Bamboeboordsteek met een breiring of breiraam breien

breien; breiring; breiraam; boordsteek; bamboeboordsteek; steek; steken;
Ik ben aan het experimenteren met combinaties van rechte en averechte steken met een breiring of breiraam. Bij de bamboeboordsteek worden telkens twee steken recht gebreid en twee steken averecht (dat heet de dubbele boordsteek). Daarbij wordt de rechte steek af en toe afgewisseld door een paar steken averecht. Hierdoor lijkt het net of een paar bamboestokken worden samengebonden. Vandaar de naam bamboeboordsteek.

Met een breiring of breiraam kun je de rechte steek op 3 manieren maken: de officiƫle rechte steek, de rechte U-steek en de rechte E-steek. Bij het combineren van recht en averecht maak ik altijd proeflapjes om te kijken welke steek het mooiste is. Zet daarvoor 14 steken op en brei 20 rijen van de bamboeboordsteek. Doe dat eerst met de rechte E-steek, dan met de rechte U-steek en tot slot met de officiƫle rechte steek. Vergelijk de proeflapjes en kies uit met welke steek je verder wilt gaan.
Voor bovenstaande foto heb ik de rechte U-steek gebruikt. Die vond ik zelf het mooiste.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

De bamboeboordsteek komt het beste tot zijn recht op grotere rechte breisels, zoals een sjaal, een trui of een kussenhoes.

Ik heb me voor deze steek laten inspireren door een beschrijving in het boek "nieuwe breitechnieken" van Lesley Standfield en Melody Griffiths. Hoewel dit boek is gescheven voor het breien op breinaalden, staan er tientallen prachtige steken in beschreven die met enige aanpassing ook op een breiring om breiraam gemaakt kunnen worden.

Hieronder het patroon voor de bamboeboordsteek op de breiring met drie bamboestokken (zoals op de foto hierboven).

  • Zet minimaal 14 steken op. Als je het breiwerk breder maakt, pas je het onderstaande patroon aan. Zorg ervoor dat de rechte rijen ("bamboestokken") om en om ribbelrandjes krijgen.
  • Rij 1 & 2: Begin met 2 averecht en daarna 2 recht. Blijf zo afwisselen over de hele rij.
  • Rij 3 & 4: Begin met 2 averecht, 2 recht en dan 6 averecht, 2 recht, 2 averecht
    (om de middelste rij bamboestokken zit nu een ribbelrandje)
  • Rij 5, 6, 7 & 8: Begin met 2 averecht en daarna 2 recht. Blijf zo afwisselen over de hele rij.
  • Rij 9 & 10: Brei 6 averecht, 2 recht, 6 averecht (de buitenste rijen krijgen nu een ribbelrandje)
  • Begin weer bij rij 1 & 2 en blijf het patroon herhalen.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:PinterestGeen opmerkingen:

Een reactie posten