Recht en averecht

Het is even wennen als je met een breiring of breiraam gaat werken. Als je op breinaalden werkt heb je twee basissteken: recht en averecht. Ook bij breiringen en breiramen zijn recht en averecht de basissteken van het breien. De steken zien er op een breiring of een breiraam alleen anders uit.

Op een breiring of breiraam zijn er drie manieren om de rechte steek te maken. Elk van deze steken geeft weer een ander effect. Welke rechte steek je kiest voor je breiwerk hangt een beetje af van de dikte van je breigaren, maar vooral van je persoonlijke voorkeur.

Hieronder staan de verschillende basissteken voor een breiring en breiraam beschreven.

Breiring of breiraam rechte steek - officiële rechte steek
rechte steek; officiële rechte steek; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring; breien steken; Als je op een breiring of breiraam meerdere toeren van de officiële rechte steek breit, krijg je een mooie, strakke tricotsteek.

De officiële rechte steek op een breiring of breiraam is echter niet de makkelijkste steek. De draad die van de bol wol komt (= werkdraad), wordt boven een lus op de pin van een breiring gelegd. Daarna haal je de werkdraad van onder door de lus op de pin. De lus op de pin wordt vervolgens van de pin afgeduwd en de nieuwe lus wordt teruggezet op de pin.

Het voordeel van de officiële rechte steek op een breiring of breiraam is het mooie, strakke resultaat. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan deze steek. De officiële rechte steek op een breiring is bewerkelijk en breit dus langzaam. Ook is het bij het overzetten van de lussen makkelijk om een steek te laten vallen. Tot slot vind ik zelf deze steek niet prettig werken bij dikkere of pluizige wol. Het is dan moeilijk om de werkdraad door de lus op de pin te trekken.

Breiring of breiraam rechte steek - U-steek
rechte steek; U-steek; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring; breien steken;
Ook de rechte steek met de U-steek geeft op een breiring of breiraam een mooie, strakke tricotsteek. Maar de steek is wel anders dan de officiële rechte steek. De rij V-tjes zijn smaller en er is meer ruimte tussen de rijen.

Voor deze steek wordt de draad die vanuit de bol wol komt (= werkdraad) in een u-vorm om de pin gelegd. Daarna wordt de lus van de pin over de werkdraad gehaald.

De steek is makkelijker en sneller te maken dan de officiële rechte steek. Het resultaat is strak en geeft ook bij dunner breigaren een mooi resultaat. Ook met dikker breigaren is deze steek goed te maken. De rechte U-steek geeft vaak een mooi resultaat als je de rechte steek wilt combineren met de averechte steek.

Breiring of breiraam rechte steek - E-steek
rechte steek; E-steek; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring; breien steken; De E-steek is de makkelijkste en snelste rechte steek op een breiring of breiraam. Voor de E-steek wordt eerst de draad uit de bol wol (= werkdraad) om alle pinnen gedraaid. Vervolgens worden alle pinnen gebreid. Doordat je niet pin voor pin een steek maakt, maar juist voor een hele toer kunt voorbereiden en dan breien, werkt deze steek erg snel.

Het resultaat is een losse tricotsteek. Er is meer ruimte tussen de steken, dan bij de officiële rechte steek of bij de U-steek.  De E-steek is erg geschikt voor dikkere wol. Bij een dikker breigaren komen de steken dichter bij elkaar te liggen en krijg je een mooie trictotsteek.


Averecht breien op een breiring of breiraam
averecht; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring; breien steken;
De averechtse steek doet op een breiring of breiraam erg denken aan de officiële rechte steek. Bij de averechtse steek wordt de draad van de bol wol (= werkdraad) onder een lus op een pin gelegd. Vervolgens wordt de werkdraad van boven naar onder door de lus op de pin getrokken. De lus op de pin wordt van de pin gehaald en de nieuwe lus op de pin geplaatst. Dat lijkt in de eerste instantie ingewikkeld, maar met een beetje oefening is deze steek niet moeilijk om te maken.

Door meerdere toeren averecht te breien ontstaat aan de voorkant een ribbelsteek. De achterkant geeft echter een tricotsteek die erg doet denken aan de officiële rechte steek.

Als je op een breiring aan beide kanten een ribbelsteek wilt breien moet je een toer recht en een toer averecht breien.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:



Pinterest


1 opmerking:

 1. Beste

  Hoe plaats ik een nieuwe bol als ik op een breiraam een dubbele gerstekorrel steek aan het doen ben?

  Al vast bedankt

  Mvg
  Sofie

  BeantwoordenVerwijderen