Breien met een breiring of breiraam

In de zomer van 2014 kwam mijn neefje van 9 logeren. Hij bracht een loombord en elastiekjes mee, waarmee hij leuke dingen kon maken. Zelf werd ik ook al snel enthousiast en zat ik heerlijk met hem mee te knutselen. Al gauw had ik een hele stapel elastieken diertjes, fruit en armbandjes waar ik weinig mee kon.

Op zoek naar leuke knutsels vond ik bij toeval iets over breien op een loombord. In het Nederlands heet dit breien op een breiring of breiraam. Met een breiring maak je op een heel eenvoudige en snelle manier de leukste sjaals, mutsen, wanten, truien en andere breisels.

breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring;
Breiringen

Als je gewend bent om te breien met breinaalden, dan is het werken met een breiring of breiraam wel even wennen. Het resultaat lijkt wel op een breiwerk, maar de manier van werken en de steken zijn totaal anders. Het lijkt meer op punniken.

breien; breiraam; leren; breiring;
Breiramen

Het werken met een breiring of breiraam (een breiraam wordt ook wel een rechte breiring genoemd) heeft veel voordelen:

 • Breien op de breiring is makkelijk te leren
 • Breien op de breiring is makkelijker dan breien op breinaalden
 • Breien op de breiring is sneller dan breien op breinaalden
 • Breien op de breiring is minder belastend voor nek, schouders, pols en handen dan breien op breinaalden
 • Met een breiring kun je unieke steken maken, die niet op breinaalden te maken zijn 
 • Je hebt weinig ruimte nodig voor breien op een breiring
Breien op een breiring of breiraam heeft echter ook nadelen:
 • Bij breinaalden koop je eerst de wol en pas je de naalddikte van de breinaalden daarop aan.
  Bij breiringen worden de naalddikte bepaald door de dikte van de pinnen en de ruimte tussen de pinnen. De dikte van de pin en de ruimte daartussen kan per breiring verschillen. Door proeflapjes te maken met verschillende diktes breigaren kun je bepalen wat het beste werkt.
 • Het zijn meestal vooral de dikkere breigarens die gebruikt kunnen worden op een breiring of breiraam. Ik gebruik zelf de breiringen en breiramen van Zeeman / Action. Ik werk meestal met een dubbele draad van naalddikte 4-5 en bij mutsen en dergelijke met een dubbele draad naalddikte 5-6. Een enkele draad met naalddikte 8-10 werkt ook prima op deze breiringen.
 • Breipatronen voor breinaalden kunnen niet zomaar op breiringen worden overgenomen. De steken op een breiring zijn anders. Het vergt soms enige creativiteit om een breipatroon te vertalen naar de breiring.
Een setje van vier verschillende maten breiringen of breiramen is voor enkele euro's ondermeer verkrijgbaar bij Zeeman en Action. Er zijn ook duurdere breiringen en breiramen op de markt. Deze hebben vaak dunnere pinnen en/of minder ruimte tussen de pinnen waardoor er ook met dunner breigaren gewerkt kan worden. Ook zijn deze breiringen vaak wat steviger en laten de pinnen minder makkelijk los.

In onderstaand filmpje laat ik zien wat je kunt doen met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:Pinterest


8 opmerkingen:

 1. Ik heb een steek laten vallen op de breiring, is het mogelijk om die weer op een goede manier op te halen? Het ziet er niet uit zoals ik het zelf pobeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt een leuke site en je filmpjes op Youtube hebben mij enorm geholpen! Dank je wel��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt een leuke handige website
  erg leerzaam ook

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooie en duidelijke website! Ik heb net mijn eerste paar sokken klaar dankzij uw duidelijke video.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb eigenlijk een vraagje en hoop dat je me kan helpen...
  Ik ben een kussensloop aan het breien en moet daar een kabel in. Een kabel over 4pinnen, heb dit al overal zitten zoeken hoe je dit doet maar niet gevonden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ehm.. je hebt heeel veel maten breielooms hoor.. ik pas mijn loom net zo aan als mijn breinaalden.. dus die opmerking klopt niet.. van KISS looms heb je al vanaf 2mm garen.. tot max 15 een aantal zijn er verstelbaar zodat je de peg groter of kleiner kan maken..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb een vraagje, ik ben een muts aan het breien met de 8jes steek en ik heb een steek laten vallen, hoe los ik dit op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, wat vervelend! Ik ken geen makkelijke manier om die steek weer op te halen. Als het mij gebeurt haal ik meestal een stuk van het breiwerk uit.

   Verwijderen